Als je net een nagelfrees hebt aangeschaft, dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk mee aan de slag. Maar welk bitje gebruik je nu waarvoor? En wat moet je verder weten? Wij zetten het voor je op een rijte.

Table of Contents
Tip: meer uitleg over nagelfrezen? Lees alles over de nagelfrees en hoe je er veilig mee kunt werken.
Soorten nagelfrees bitjes
Nagelfrees bitjes kun je grofweg indelen in vier soorten: mandrel bitjes, diamond bitjes, carbide bitjes en keramische bitjes. Het verschil zit voornamelijk in het materiaal en in de manier waarop de bitjes worden gemaakt. Verder verschillen bitjes in grofheid, vorm en grootte.
We geven je een duidelijk overzicht van de vier soorten bitjes:
- Mandrel bitjes en schuurrolletjes
- Diamond bitjes
- Carbide bitjes
- Keramische bitjes
1. Mandrel bitjes en schuurrolletjes
Een mandrel bitje is een bitje waar je schuurrolletjes op bevestigt. Ze zijn erg populair en worden gemaakt van een ruw materiaal, zoals siliciumcarbide of aluminiumoxide. De schuurrolletjes lijken op emery boards, maar dan in een ronde vorm. Bekijk mandrel bitjes en schuurrolletjes.
Waarvoor gebruik je mandrel bitjes en schuurrolletjes?
Een mandrel bitje en schuurrolletje gebruik je voornamelijk voor het verwijderen van gellak en andere gelproducten. Ook kun je schuurrolletjes goed gebruiken voor het verwijderen van eelt op je hielen.
Grofheid van de schuurrolletjes
Schuurrolletjes hebben verschillende soorten ruwheden: fijn, middel en grof.
- Fijn:hiermee ruw je het oppervlak van de natuurlijke nagel op, zodat nagelproducten beter aan je nagel hechten.
- Middel:gebruik je vooral voor het verwijderen van overtollig product.
- Grof:gebruik je voor het inkorten of bijvijlen van kunstnagels.
Tip:controleer voor het vijlen altijd even de naad van het schuurrolletje. Soms zit er nog wat overtollig lijm (zeker bij goedkopere bitjes). Is dit het geval, frees de lijm dan eerst weg met een andere vijl (of pak een nieuw schuurrolletje).
Wat zijn de voordelen van schuurrolletjes?
- Makkelijk te vervangen
- Goedkoop
- Makkelijk om mee te werken als beginner
En wat zijn de nadelen?
- Creëren meer warmte dan metaal
- Niet herbruikbaar
- Niet te desinfecteren

2. Diamond bitjes
Diamond bitjes worden gemaakt met behulp van een elektrische lading, waardoor minuscule metalen deeltjes worden aangetrokken. Deze kleven vervolgens vast aan het bitje. Dit soort nagel bitjes hebben dus metalen korreltjes op het oppervlak. Met diamond bitjes kun je in beide richtingen vijlen. Bekijk diamond bitjes.
Diamond bitjes worden gemaakt van verschillende soorten metaal, waaronder roestvrij staal, titanium en carbide. Ook zijn er diamond bitjes die gemaakt zijn van saffier of zelfs echte diamant. De prijzen van een diamond bitje kunnen daardoor flink verschillen: zo heb je diamond bitjes van 5 euro, maar ook van 25 euro.
Waarvoor gebruik je diamond bitjes?
Diamond bitjes gebruik je voor manicures en pedicures: ze zijn ideaal voor het verwijderen van dode huid. Daarnaast kun je ze gebruiken voor het opruwen van je natuurlijke nagel, het afwerken van gel- of acrylnagels of het afwerken van scherpe randjes.
Let op:wanneer je diamond bitjes gebruikt voor het wegvijlen van nagelproduct (zoals gel of acryl), slijten ze sneller.
Wat zijn de voordelen van diamond bitjes?
- In beide richtingen te gebruiken
- Produceren minder warmte en frictie dan schuurrolletjes
- Herbruikbaar
- Desinfecteerbaar
En wat zijn de nadelen?
- Slijten sneller bij het wegvijlen van gel of acryl
Tip:controleer je diamond bitjes voor gebruik, want soms zijn ze niet helemaal egaal (vooral bij goedkopere bitjes). Je ziet dan kleine metalen korreltjes uitsteken, waardoor je niet fijn werkt. Verwijder deze oneffenheden door kort over een gewone vijl te frezen.

3. Carbide bitjes
Carbide bitjes hebben een soort metalen tandjes waardoor je overtollig product gemakkelijk wegvijlt (zonder veel weerstand). Hoe meer tandjes het bitje heeft, hoe fijner hij is. Je kunt ze doorgaans in één richting gebruiken. Ben je linkshandig, dan heb je dus linkshandige carbide bitjes nodig. Bekijk carbide bitjes.
Een carbide bitje vijlt product af, terwijl het je nageloppervlak glad laat. Het ruwt je nagel dus niet op (zoals een diamond bitje).
Tip:er bestaan carbide bitjes waarmee je in beide richtingen kunt vijlen, maar dit moet dan wel duidelijk zijn aangegeven.
Waarvoor gebruik je carbide bitjes?
Carbide bitjes gebruik je voor gel- of acrylnagels en andere nagelproducten. Ook worden ze soms gebruikt bij pedicures. Gebruik carbide bitjes nooit op de natuurlijke nagel en bij voorkeur ook niet op de gevoelige huid.
Wat zijn de voordelen van carbide bitjes?
- Herbruikbaar
- Desinfecteerbaar
- Makkelijk en effectief product mee weg te vijlen
En wat zijn de nadelen?
- Doorgaans maar in één richting te gebruiken

4. Keramische bitjes
Keramische bitjes zijn gemaakt van keramisch materiaal. Ze hebben net als carbide bitjes een soort tandjes, waardoor je gemakkelijk materiaal wegvijlt. Je kunt ze maar in één richting gebruiken, tenzij anders aangegeven. Bekijk keramische bitjes.
Met keramische bitjes vijl je de nagel gemakkelijk glad en egaal. Wel moet je ze eerder vervangen dan metalen bitjes: ze zijn namelijk wat zachter.
Waarvoor gebruik je keramische bitjes?
Keramische bitjes zijn vooral handig voor het verwijderen van gelproducten (gellak, biab of gelnagels) en polygel. Er bestaat overigens ook een zachter soort keramisch bitje, welke wordt gebruikt voor het verwijderen van dode huid bij manicures en pedicures.
Wat zijn de voordelen?
- Licht en zachter in het gebruik
- Produceren minder warmte dan metalen bitjes
En de nadelen?
- Eerder aan vervanging toe dan metalen bitjes
- Doorgaans in maar één richting te gebruiken

De grootte van de bitjes
Nagelfrees bitjes zijn er in verschillende maten: voor je handen gebruik je een wat kleiner bitje, voor je teennagels en pedicures juist een groter bitje. Verder is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Houd rekening met de snelheid waarmee je kunt werken. Hoe kleiner het bitje, hoe sneller hij namelijk ronddraait (en andersom). Gebruik je een groot (of platter) bitje, dan werk je met minder toeren.
Vormen: welk bitje gebruik je waarvoor?
Nagel bitjes verschillen in materiaal en grootte, maar ook in vorm. Er zijn flink wat verschillende vormen bitjes: elke vorm dient weer voor iets anders. We zetten de veelvoorkomende vormen voor je op een rijtje.
1. Cylinder of barrel bitje
Een cylinder of barrel bitje gebruik je voornamelijk voor het oppervlak van je nagel. Daarnaast kun je dit bitje gebruiken voor het opvullen, inkorten of vormgeven van je nagel. Gebruik dit type bitje liever niet rond de nagelriemen.
2. Kegel bitje
Kegelvormige bitjes hebben een lange en spits toelopende vorm. Je gebruikt ze bij het preppen (voorbereiden) van je nagel rond de nagelriemen. Ook zijn ze goed te gebruiken voor het polijsten van het nageloppervlak.
3. Safety of veiligheidsbitje
Een safety bitje is speciaal ontworpen zodat je veilig kunt werken rondom de nagelriemen, aan de bovenkant zijn ze namelijk afgerond. Met deze bitjes kun je gemakkelijk rond de nagelriemen en zijwallen werken, zonder dat je je nagelriemen beschadigt. Dit maakt ze dan ook handig voor beginners.
4. Flame of druppel bitje
Flame bitjes gebruik je vooral voor het werken rond de nagelriemen, want door de spitse kop kom je gemakkelijk bij de nagelriemen en zijwallen van je nagel. Deze bitjes zijn ook erg handig voor het verwijderen van nijnagels. Verder kun je flame bitjes gebruiken voor het afwerken van het nageloppervlak na het aanbrengen van gellak, biab of kunstnagels.
5. Balvormig bitje
Een balvormig bitje is een bitje met een ronde kop. Je gebruikt dit bitje voor het netjes maken van de nagelriemen. Ook is dit type bitje handig voor het verwijderen van dode huid of losse velletjes rondom de nagelplaat.
6. Needle of naald bitje
Een needle of naaldvormig bitje gebruik je voornamelijk voor het netjes maken van de nagelriemen en zijwallen. Ook gebruik je dit bitje voor het verwijderen van oneffenheden aan de onderkant van je nagel. Door zijn smalle vorm kom je makkelijk bij de moeilijk te bereiken plekjes.
Tip:als je decoraties of steentjes op je nagel wilt, kun je met een needle bitje een klein deukje maken in je kunstnagel. Zo kun je de decoraties gemakkelijk bevestigen.

De kleurmarkeringen op nagelfrees bitjes
Wellicht is het je opgevallen: de meeste nagelfrees bitjes hebben een kleurband. De kleurmarkeringen op nagel bitjes worden internationaal gebruikt en zeggen iets over de grofheid van het bitje. Maar welke kleur hoort bij welke grofheid? We zetten het voor je op een rijtje:
- Geel: extra fijn
- Rood: fijn
- Blauw of geen kleur: middel
- Groen: grof
- Zwart: zeer grof
De kwaliteit en levensduur van bitjes
Frees bitjes voor je nagels worden in verschillende landen geproduceerd. Hierdoor kunnen er kwaliteitsverschillen zitten in de bitjes (en daarmee verschil in levensduur). Veel bitjes komen uit China, maar ook in Korea, Japan, Rusland en Duitsland worden bitjes geproduceerd.
- Duitsland: Duitse bitjeshebben een erg goede kwaliteit en gaan doorgaans lang mee, maar zijn vaak wat prijziger.
- China: met de carbide of keramische bitjes uit China is niks mis, maar bij schuurrolletjes of diamond bitjes uit China merk je soms dat ze van minder goede kwaliteit zijn.
- Korea:net als bij sommige bitjes uit China, kun je bij Koreaanse bitjes soms kwaliteitsverschil merken. Carbide of keramische bitjes zijn vaak van degelijke kwaliteit.
- Japan:nagel bitjes uit Japan zijn doorgaans van goede kwaliteit: meestal beter dan Chinese of Koreaanse kwaliteit.
- Rusland:in Rusland geproduceerde frees bitjes hebben vaak een goede kwaliteit en zijn doorgaans goedkoper dan Duitse bitjes. Daarmee hebben ze een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
Waar kun je het verschil in kwaliteit aan merken?
Nagelfrees bitjes van minder goede kwaliteit hebben een grit waarbij de grootte van de korrels kunnen verschillen. Hierdoor werk je minder fijn en kun je jezelf per ongeluk snijden. Daarnaast slijten de bitjes sneller, waardoor je ze eerder moet vervangen.
Hoe onderhoud je nagelfrees bitjes?
Nagelfrees bitjes hebben niet veel onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om ze zo nu en dan te reinigen en te vervangen.
Maak je bitjes schoon
Maak je nagelfrees bitjes regelmatig schoon. Op die manier verleng je de levensduur van je bitjes en bovendien is dit belangrijk om hygiënisch te kunnen werken.
Vervang je bitjes
Nagelfrees bitjes gaan lang mee, maar soms zijn ze aan vervanging toe. Als je merkt dat je meer druk moet zetten om product weg te vijlen, dan is het tijd om ze te vervangen. Tijdig vervangen van je bitjes is belangrijk: teveel druk op je nagels zetten is namelijk niet goed.
Wat zijn de beste nagelfrees bitjes?
Als je de kwaliteit van je nagelfrees bitjes belangrijk vindt, dan kun je het beste een professioneel setje met bitjes aanschaffen. Deze hebben een hoger prijskaartje, maar dat merk je ook aan het werken met de bitjes. Bovendien gaan deze bitjes een stuk langer mee. We zetten een aantal goede opties voor je op een rijtje.
Als nagelstyliste, manicure of pedicure zijn professionele bitjes essentieel, maar ook als je gewoon graag je nagels verzorgt of zelf kunstnagels zet zijn professionele bitjes fijn om te hebben.
1. Beste nagelfrees bitjes voor de natuurlijke nagels
De beste nagelfrees bitjes set voor het werken met de natuurlijke nagels is de Promed Set Naturel. Met de professionele bitjes in dit setje kun je de natuurlijke nagels inkorten, polijsten of nagelverdikkingen/oneffenheden wegwerken. Ook kun je met deze bitjes je nagels opruwen en nagelriemen verwijderen. Er zitten zelfs bitjes in waar je gel- of acrylnagels mee kunt polijsten.
2. Beste nagelfrees bitjes voor gellak, biab, gelnagels of acrylnagels
De beste nagelfrees bitjes set voor het werken met gellak, biab of kunstnagels (gelnagels of acrylnagels) is de Promed Set Basic. Met deze professionele bitjes heb je alles bij de hand om gellak, biab of kunstnagels te verwijderen, bij te werken of op te vullen.
3. Beste nagelfrees bitjes voor de huid en nagelriemen
De beste nagelfrees bitjes set voor de huid en nagelriemen is de Promed Set Comfort. Met de bitjes in dit setje werk je veilig op de huid, zoals het behandelen van likdoorns, eksterogen en eelt. Ook bevat hij alles wat je nodig hebt om je nagelriemen te verzorgen en er zitten bovendien bitjes in voor het werken op de natuurlijke nagel. Dit setje is dus ideaal voor het geven van een professionele manicure of pedicure.
Veelgestelde vragen
Welke bitjes heb ik nodig?
Voor verschillende handelingen en freestechnieken heb je verschillende soorten nagelfrees bitjes nodig. Daarom is het handig om een setje met verschillende bitjes te kopen. Op die manier heb je altijd het juiste nagel bitje bij de hand.
Welk nagelfrees bitje gebruiken voor het verwijderen van gellak?
Voor het verwijderen van gellak of biab kun je het beste een grof carbide bitje gebruiken. Vijl de laatste restjes met de hand weg om te voorkomen dat je teveel wegfreest. Eventueel kun je een safety bitje gebruiken om te voorkomen dat je je nagelriemen beschadigt.